Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Informații importante din sursele Direcției de Sănătate Publică Ilfov.

Informații importante din sursele Direcției de Sănătate Publică Ilfov.

Este nevoie ca o persoană venită în județul Ilfov din străinătate (din zonele afectate de coronavirus) să anunțe autoritățile statului că a ajuns la locul de autoizolare? Dacă da, pe cine și la ce numere de telefon?
Persoanele care intră în țară completează la aeroport sau la vamă un chestionar care cuprinde date de identificare, adresa de domiciliu, telefon și țara unde au călătorit, chestionar care ajunge ulterior la DSP Ilfov. Sunt și persoane care se autodeclară la DSP Ilfov, la numerele de telefon 021-2243954, 021-2242059, 021-2244596.

Dacă o persoană aflată în izolare are nelămuriri legate de regimul pe care trebuie să îl urmeze, cui trebuie să se adreseze? La ce număr de telefon poate să sune într-o asemenea situație?
Persoana aflată în autoizolare se poate adresa DSP Ilfov la numerele de telefon 021-2243954, 021-2242059, 021-2244596.

Dacă, pe durata autoizolării, o persoană are probleme de sănătate, ce trebuie să facă? Pe cine trebuie să sune?
Persoana care are probleme de sănătate pe perioada autoizolării trebuie să se adreseze medicului de familie sau serviciului de ambulanță, prin apel la 112.

Dacă o persoană autoizolată nu are medic de familie, cui se adresează pentru probleme de sănătate?
Dacă o persoană autoizolată nu are medic de familie, pentru probleme de sănătate poate să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență, 112.

Cine ia decizia legată de efectuarea testelor de coronavirus pentru o persoană autoizolată? Care sunt criteriile avute în vedere? Când se efectuează testul? În cât timp sosesc rezultatele testului?
Testarea se realizează doar pentru contacții direcți cu un caz confirmat sau pentru persoanele venite din zone afectate dacă prezintă simptomatologie cu coronavirus. Rezultatele sosesc în minim 24 de ore.

Cum poate o persoană să iasă oficial din carantină/autoizolare? Este nevoie de un certificat oficial în acest sens? Dacă da, cine îl emite?
Pentru persoanele aflate în carantină, se efectuează teste în prima zi, a 12-a și a 13-a zi de caarantinare și, dacă rezultatele sunt negative, ies din carantină, iar DSP eliberează un aviz epidemiologic.
Pentru persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, la sfârșitul perioadei de 14 zile primesc un aviz epidemiologic fie de la medicul de familie, în situația în care a fost monitorizat de acesta, fie de la DSP în situația în care respectiva persoană nu are medic de familie sau nu a fost monitorizată de medicul de familie.

Sursa: DSP Ilfov